9 oktober 2017

Nattigheid en ingekorte etappes

Je zou verwachten dat het in Marokko echt altijd mooi weer is, maar de afgelopen dagen hebben aangetoond dat het ook weleens anders kan zijn. In elke rally die er gehouden wordt in het Noord-Afrikaanse land zitten wel delen van zogenaamde oueds, drooggevallen rivierbeddingen die zelden met water gevuld zijn. Dat zijn mooie delen om doorheen te rijden maar als er zoveel water is als momenteel betekent het gelijk dat de route een rivier is geworden. Helaas dus aardig wat ingekorte etappes de afgelopen dagen. 

Maik en Rob zijn naar Marokko gekomen om de nieuwe Hilux aan de tand te voelen en er vertrouwd mee te zijn voor ze ermee aan de start komen van Le Dakar 2018, en dat kan ook op ingekorte etappes. Kijkend naar de finishes van de afgelopen dagen is duidelijk dat de mannen rond de top 25 zitten, vandaag stond een 170 km lange special op de planning en die werd afgerond in 2h37m32s, een 23e tijd in het T1 klassement waar ook alle internationale toppers rijden. Die toppers vullen al de top 15 dus het gaat helemaal niet slecht! In het algemeen klassement zijn ze nu 21e waar ze prima mee kunnen thuiskomen, elke dag gaat het stiekem toch weer 1 of 2 plekjes vooruit. De afgelopen 2 dagen waren een marathonetappe zonder assistentiepark, dus slapen in tenten met alle deelnemers gezellig bij elkaar.

Gisteren sprak Marcel Vermeij van Rallymaniacs nog met Maik: Maik Willems staat in het klassement op de 25e plaats en hoewel hij tot nu toe tevreden is over het verloop, is het vooral een rally om de kinderziektes uit de nieuwe Toyota Hilux van Overdrive te halen. “De nieuwe auto is even wennen, deze moet nog ingereden worden en het is goed dat we hier zijn zodat we nog een aantal kleine mankementen kunnen verhelpen. Het karakter is heel anders, het is een echte test voor zowel ons als de auto.” Met dank aan Marcel Vermeij ook prachtige platen uit Marokko!

De organisatie is vanochtend bij het ontbijt ook even bij Maik en Rob langs gegaan, het was nog wat vroeg maar gelukkig hebben we de beelden nog. Die zijn hier te bekijken.

 

6 oktober 2017

De eerste echte etappe is een feit

De eerste etappe was eigenlijk geen etappe, je zou het een proloog of een rondje om de kerk kunnen noemen. In de omgeving van Fès was een sprintje van maar liefst 12 km voorbereid, eigenlijk alleen maar om de startvolgorde voor de eerste echte etappe te bepalen. Weinig verrassends hier, wat wel opvalt is dat Nasser Al-Attiyah het veld aanvoert met zijn Toyota in een tijd van 8m38s wat neerkomt op een kleine 85 km/h. De eerstvolgende is Nani Roma met de Mini, maar die doet er al een halve minuut langer over.

Maik en Rob zijn 28e hier, gemiddeld 60 km/h wat laat zien dat de kop echt enorm veel sneller rijdt. Natuurlijk is de Bastion Hotels Toyota Hilux hageltjenieuw dus het is ook een beetje aftasten zo aan het begin, en vooral geen gekke dingen doen in die 12 kilometer want er zijn nog vele honderden kilometers te gaan.

Vandaag, de eerste etappe, gaat het van Fès naar Erfoud. Flinke special van bijna 370 km maar daarbij ook nog een aardig stukje asfalt van en naar het bivak: 460 kilometer, eigenlijk gewoon van Utrecht naar Parijs. Dat leverde vandaag een 27e tijd op, 24e in de FIA T1 klasse!

Voor morgen staat er weer een special op het programma, ongeveer net zo lang als die van vandaag, een kilometer of 350. De route gaat naar Erg Chebbi, het prachtige duinengebied in het oosten van Marokko. Morgen wel een lekker korte verbindingsroute met 24 km. 

Foto's via Rallymaniacs