18 januari 2020

De laatste etappes

En voor de allerlaatste keer deze rally vertelt Maik over wat er in de laatste etappes is gebeurd. "De 11e etappe was een mooie aaneenrijging van duinen, duinen en nog eens duinen, honderden kilometers lang. Vooral in het begin waren ze nog aan de natte kant, dat is een heel bijzondere ervaring. Het moet de laatste tijd hier vreselijk geregend hebben want ze waren donkerbruin. Niet makkelijk te rijden, na de eerste deelnemers ontstaan er hele diepe sporen. Als je dan steil omhoog gaat en een andere route moet kiezen omdat je het anders niet redt kost het heel veel moeite om uit het al aanwezige spoor te komen. Het laatste deel van de etappe was weer snel. En de auto was weer helemaal top."

En dan was gisteren de twaalfde en laatste etappe, zoals meestal is dat eigenlijk een soort rondje rond de kerk. De proef was origineel 380 km lang maar daar bleef nog niet de helft van over. Gevolg: veel verbinding en 180 km proef. Die hebben de mannen lekker rustig uitgereden, totaal geen risico’s meer genomen. Je wilt echt niet op de laatste dag alles nog verpesten natuurlijk na 2 weken ploeteren. In het eindklassement staan Maik en Rob als 32e geklasseerd, en Maik noemt dat "een resultaat waar we mee uit de voeten kunnen." Vorig jaar was daar natuurlijk een diskwalificatie, het jaar ervoor een 24e plaats en dat leek dit jaar toch echt een onhaalbare kaart.

Maik vertelt verder: "Onze gebruikelijke tactiek is rustig beginnen, zorgen dat we elke dag een redelijk tot goed resultaat halen en omdat uiteindelijk anderen fouten gaan maken “sluipen” we dan langzaam naar voren. Omdat het een vriendelijke - makkelijk wil ik niet zeggen, want makkelijke Dakars bestaan niet - Dakar was werden er niet teveel fouten gemaakt en bleven we iin het klassement wat steken.
De auto - fantastisch geprepareerd en verzorgd door Jan en Gert-Jan- heeft zich fantastisch gehouden. Zegge en schrijven een lekke band en 2 kapotte lampjes van het klein licht was alle malheur, ongekend natuurlijk! Saudi Arabië was een mooie ervaring, een land geschapen om fantastische rally's te houden.

Wat ons betreft hadden ze nog wat meer van de mogelijkheden gebruik mogen maken om de rally nog meer inhoud te geven. Wellicht volgend jaar?"

 

16 januari 2020

Etappe 12: Haradh > Qiddiya

[update 20:00] De laatste etappe was ingekort tot 166 km, en die was dus ook zo voorbij. Vanmorgen al, en de podiumceremonie is ook al weer achter de rug. Uiteindelijk winnen de mannen nog een plaatsje in het klassement en eindigen daar op een 32e positie, en eigenlijk hebben ze de hele rally zo constant gereden dat het de hele tijd al die kant op leek te gaan. Helaas zijn er niet meer deelnemers uitgevallen, dan waren ze vanzelf nog een paar plekjes naar voren geschoven. Daar was deze eerste rally op Saudische grond misschien toch niet zwaar genoeg voor. Maar de organisatie heeft een vijfjarig contract met Saudi Arabië afgesloten dus volgend jaar is er ongetwijfeld weer een mogelijkheid.  

De rally is nu klaar, en voor de mannen is er nog een aardige etappe te rijden: terug naar Jeddah en alles naar de boot brengen. Dat moet morgen gaan gebeuren, maar is wel even 1000 km sturen dus dat gaat echt wel even de hele dag kosten. Dus of er veel tijd overblijft om een klein feestje te bouwen vandaag valt nog te bezien. 

Namens het team bedanken we u en jullie allemaal voor het volgen, en wie weet tot een volgende rally! 

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
40 359 WILLEMS (NLD) 01:47:46 + 00:30:16

EINDKLASSEMENT

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
32 359 WILLEMS (NLD) 55:50:59 + 12:51:42

 

Etappe 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Stage 39 36 44 33 39 44 37 40 37 37 37 40
Algemeen 39 34 38 31 30 30 31 32 30 31 33 32

Laatste dag, laatste etappe. En die is ook nog eens ingekort naar 166 km omdat er blijkbaar werk aan een pijpleiding gedaan moet worden waardoor de karavaan dat deel niet kan passeren. Betekent natuurlijk ook dat de kans dat er iets met het klassement gebeurt ook halveert. De laatste dagen zien we dat Maik en Rob links en rechts worden ingehaald door rijders die eerder flink tijd hebben verloren waardoor ze op een plek in het klassement stonden waar ze niet echt horen, zoals Erik van Loon. Die hebben daarna netjes gereden en schuiven dus nu langzamerhand weer naar voren, en Maik en Rob dus helaas naar achteren.

Blijkbaar is de navigatie nog best lastig in deze laatste etappe, maar eerlijk gezegd verwacht ik geen wonderen meer en normaal gesproken zal er niet veel meer veranderen in het klassement. Net voor het finishpodium doen we nog een rondje om de kerk, maar dat gaat al helemaal nergens meer over want het telt niet mee voor het klassement.

Verbinding Special stage
73 km 374 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
37 359 Willems / Van Pelt 10:18:30 08:18:30

Om ons zelf live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina