13 januari 2022

Willems moet knokken in voorlaatste Dakar-etappe

De voorspellingen van de organisatie zijn de afgelopen weken niet altijd uitgekomen, maar wedstrijdleider David Castera had niets gelogen toen hij aankondigde dat de elfde etappe een zware beproeving zou worden voor mens en machine. Maik Willems moest knokken, maar genoot van een prachtige dag.

De 345 kilometer lange elfde etappe met start en finish in Bisha werd omschreven als een van de moeilijkste etappes uit deze Dakar. En dat kwam uit, verklaarde Willems na terugkomst in het bivak. “Ik vond het een van de mooiste etappes van deze Dakar”, begon Willems. “Normaal lult Castera maar wat, hij had gezegd dat we heel veel duinen zouden krijgen in allerlei soorten en maten en hij had gelijk. Tot de neutralisatie hadden we al een mooie portie en we dachten dat het wel klaar zou zijn, maar er kwam nog een behoorlijk dessert achteraan. Wat dat betreft was het een schitterende dag.”

De scherpe afstappen op sommige duinen en het verschil in hardheid van de ondergrond maakte dat het voor Willems een ouderwetse knokpartij werd. “Soms waren het mini-bultjes, maar er zaten ook echte knapen tussen waar het behoorlijk steil omhoog ging. Die afstappen zijn altijd lastig. Je remt 99 keer voor niks en dan kan het de volgende keer misgaan. We hebben nog vastgezeten, ik vond het soms best moeilijk in te schatten met welke snelheid je de duinen kon nemen en welke route je moest kiezen. Er waren regelmatig alternatieven en soms heb je van zo’n keuze behoorlijk spijt als je aan de andere kant komt. Je kunt een maagdelijke route nemen, maar je kunt ook sporen volgen. Het was gewoon heel mooi, een van de mooiste etappes in deze rally.”

En die mooie etappe resulteerde voor Willems en navigator Rob van Pelt in de 46ste tijd. Vrijdag staat er nog een laatste klassementsproef van 163 kilometer in de richting van Jeddah op het programma. “Je mag nooit zeggen dat het in de tas zit, maar het begint er nu wel op te lijken. Als je het klassement ziet staat er een uur voor en een uur na ons niks, wat dat betreft gaan we geen domme dingen doen. We rijden rustig uit en gaan er morgen nog eens goed van genieten”, sloot Willems af.

 

13 januari 2022

Etappe 11: Bisha > Bisha

[update 17:20] Maik en Rob hebben het tempo goed vol kunnen houden tot aan de finish, en zijn dan ook mooi binnengekomen met een 46e tijd. Inmiddels is hun verhaal van vandaag ook binnen, en dat is hierboven te lezen. Morgen het laatste proefje, er kan altijd wat gebeuren maar als ze zo doorgaan komt het zeker goed.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
46 277 WILLEMS (NLD) 05:11:58 + 01:42:26

[update 13:30] Inderdaad lijken er aardig wat verschuivingen te zijn in de etappe van vandaag. Maik en Rob gingen voortvarend te werk, een 40e tijd op het eerste meetpunt na 43 km en daarna verliezen ze wat meer tijd. Maar dat gold voor velen, en inmiddels zijn ze in de verplichte pauze aanbeland met een 45e tussentijd. Kijkend naar de kop van het veld hebben ze nu ongeveer 60% van de tijd gehad, maar of dat ook voor de mannen in de oranje Hilux geldt weten we natuurlijk pas als ze binnen zijn. 

WP5/KM214

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
45 277 WILLEMS (NLD) 03:30:49 + 01:16:28

Een simpel lusje rondom Bisha zou je denken, niet extreem lang met 346 km en de verbinding is al helemaal niet zoveel vergeleken met andere dagen. We gaan richting het einde van de rally en dus is het een beetje uitrijden. Of niet? De organisatie meldt dat deze etappe het klassement weleens overhoop kan gooien. De helft van deze 346 km is in de duinen, we kunnen rekenen op de meeste uitdagende route op technisch gebied en dat aan het eind van de rally. Een laatste klapper voor de laatste etappe naar Jeddah.

Natuurlijk wordt vermoeidheid ook steeds meer een factor. Van de rijders, maar ook van het materiaal wat al zolang onderweg is en barre omstandigheden heeft ondergaan. Hoeveel equipes zullen er vandaag nog hun Waterloo vinden in de Saoedische woestijn, na al die duizenden kilometers te hebben overleefd?  

Verbinding Special stage
155 km 346 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
53 277 Willems / Van Pelt 11:35:00 09:35:00

Om ons zelf live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.