20 januari 2018

Ook de vervelende etappes horen erbij, vindt Maik Willems

In twee weken tijd is de auto van Maik Willems nagenoeg onherkenbaar geworden. De dertiende etappe van de Dakar Rally maakte het er niet beter op. Dik 900 kilometer kwam erbij op de teller, waarvan 369 kilometer bergop bergaf door het stof. “Het is een werkpaard geworden”, zei Willems bij aankomst in Córdoba. “Een auto met ervaring. Dat heeft z’n charme, maar ik denk niet dat ik ‘m zo laat.”

Pas na middernacht lokale tijd meldden Maik Willems en Rob van Pelt zich bij het Bastion Hotels Dakar Team in het bivak. Alleen al over de 369 geklokte kilometers hadden ze 7 uur en een kwartier gedaan. Een stukje van 100 kilometer had 3,5 uur gekost. “We krijgen wel waar voor ons geld deze Dakar”, pufte Willems. “Het is lang geleden dat we pas na middernacht binnen waren, zonder dat we met stukken hebben gestaan.”
De voorlaatste etappe van de jubileumeditie van de Dakar was opnieuw een kneiter. Niet dat Willems het erg naar zijn zin had gehad. “In de tweede versnelling naar boven, in de derde versnelling naar beneden en zo honderdduizend keer. Er was geen zak aan, het was gewoon ploegen.”

Maar dat hoort er wel bij in een Dakar, beaamde Willems. Wat hem betreft kan het niet zwaar genoeg zijn en de vervelende ploeteretappes horen daar ook bij. “Iedereen liep te zeuren dat het te makkelijk was. Nou, daar hoor je niemand meer over hoor. Het was een prachtige Dakar, die mag als voorbeeld dienen voor de komende jaren. Als ze nu ook nog eens die rare parallelle routes en bypasses schrappen, is het helemaal mooi. Ik vind dat niet horen: om de duinen heen rijden, 50 uur straftijd pakken en gewoon weer doorgaan. Daar gáát het toch juist om, om het moeilijke? Je gaat toch ook niet bij een marathon zeggen: ‘Je mag gerust 10 kilometer overslaan’? Ze moeten de heroïek koesteren. Als je in een zware Dakar als deze de finish haalt, heb je wat gepresteerd. Als we zaterdagavond op het podium staan, lijst ik hem in.”

Foto's: rallymaniacs.com / shakedownteam.com

 

19 januari 2018

Etappe 13: San Juan > Córdoba

[update 10:00] De mannen zijn binnengekomen, al was het na middernacht lokale tijd (dus 4:00 uur NL tijd). Meer in het bericht hierboven!

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
29 333 WILLEMS (NLD) 07:15:17 + 02:12:55

[update 22:15] De etappe van vandaag is enorm zwaar, en vooral lang. Helaas moeten we vandaag al afscheid nemen van Federico Villagra in de De Rooy Iveco door versnellingsbakproblemen, Peterhansel crasht en verliest en zojuist is Bernhard ten Brinke uitgevallen nadat hij in het eerste deel van de proef de snelste tijd had. Ongelofelijk. Maik en Rob zijn nog onderweg in de neutralisatie maar zullen binnen een uur wel weer in beeld komen.

[update 19:15] Na 3,5 uur rijden zijn Maik en Rob om 17:15 uur Nederlandse tijd de neutralisatie in gereden. De toppers waren daar al 2 uur eerder, en die zijn er nog steeds niet uit - dat zegt dus wel iets over de lengte van de neutralisatie! Het gaat nog uren duren voor we weer een teken van rijden krijgen op de live timing. Momenteel een 29e tijd!


We gaan op naar Córdoba, daar waar de finish van Dakar zal zijn. Nog niet morgen, overmorgen is er nog een mooie lus om Córdoba heen voor het eindpodium in zicht is. Er is dan ook nog gewoon 500 km special te gaan deze Dakar, de mannen krijgen het absoluut niet cadeau. Vandaag weer een proef met alles erin, de duinen van San Juan aan het begin (en als het warm is ben je liever ergens anders), een hele lading fesh-fesh daarna en we sluiten af met een parcours wat bekend is uit de WRC van Argentinië. Het allerbelangrijkste is vandaag natuurlijk om niet uit te vallen, want ze zijn nu zo ontzettend dichtbij.

Er lijkt weer een enorme neutralisatie in de etappe te zitten vandaag, we zullen even af moeten wachten hoe dat precies gaat maar waarschijnlijk zijn de mannen een tijd uit beeld in de timing.

Hieronder de kaartjes van de route van deze etappe, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
560 km 369 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
26 333 Willems / Van Pelt 09:48:00 13:48:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.