12 januari 2022

Willems ziet “belachelijk veel stenen in alle soorten en maten”

Maik Willems kreeg woensdag tijdens de twaalfde etappe van de Dakar veel ontzag voor het materiaal en de banden. Na een dag over de stenen beuken kwam de Toyota Hilux nagenoeg ongeschonden uit de strijd. 

De tiende etappe van de Dakar Rally ging van Wadi Ad-Dawasir naar Bisha over een afstand van 345 kilometer. Na een snelle aanloop met veel zand waar de snelheid hoog lag, lagen er in het tweede deel eindeloos veel stenen. “Die hebben ze hier in alle soorten en maten, het waren er echt belachelijk veel”, zei Willems in het bivak van Bisha. “De tweede helft leek op een proef die we hier twee jaar geleden ook gereden hebben. Het was echt ruig werk met veel hoogteverschil. Scherpe klimmetjes en dan weer van die afdalingen. Ontzettend veel stenen, je moest echt opletten om de boel niet aan gort te rijden en dat is aardig gelukt.”

Willems kwam zonder lekke banden uit de proef, al was er wel een karkas beschadigd geraakt en waren er twee velgen ‘naar de knoppen’. “Je maakt soms klappen waarbij je denkt dat alles uit elkaar valt, maar twintig meter verder is er nog niets kapot en dan kun je weer verder. Ik heb wel ontzettend veel ontzag voor de auto gekregen en voor de banden. Je moet ontzettend lomp rijden en een beetje pech hebben om het echt kapot te rijden. Het materiaal kan zo ontzettend veel aan, dat is eigenlijk bizar.” 

De concentratie mag de komende dagen niet verslappen, zoveel is duidelijk. De elfde etappe van donderdag gaat over 345 kilometer met start en finish in Bisha. “Je moet elke dag bij de les blijven, ook de laatste twee dagen’, voegde Willems toe. “Eén moment van onoplettendheid en de hele rommel ligt er onderuit, ik heb begrepen dat we morgen veel zand krijgen. Dat zou de techniek weer een beetje moeten sparen. We gaan ons best doen morgen en overmorgen en helemaal aan het eind ligt er iets moois te wachten.”

 

12 januari 2022

Etappe 10: Wadi Ad-Dawasir > Bisha

[update 19:30] Maik en Rob rijden ontzettend stabiel, eigenlijk al de hele rally. Nagenoeg elke dag rond de 50e positie, en vandaag was geen uitzondering. De etappe vandaag was zoals gezegd enorm snel, voor onze mannen al rond de 100 km/h gemiddeld en dan te bedenken dat de kop een uur sneller was. Die reden dus richting de 125 km/h gemiddeld! Het complete verhaal, en de foto's van vandaag, volgen uiteraard later.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
51 277 WILLEMS (NLD) 03:51:45 + 00:59:02

Deze tiende special wordt een hele mooie, in ieder geval als het over de landschappen gaat die voorbij gaan komen. Tegelijk wordt dit een van de snelste specials, en of Maik en Rob daar nu zo blij van worden... De organisatie denkt blijkbaar van wel. Er zijn nog wat uitdagingen op het gebied van de navigatie, en dat zit hem dan vooral in het juiste spoor vinden in een veelvoud van sporen die er liggen.

Over het algemeen kunnen we wel zeggen dat dat vooral geldt voor de toppers, die daar aankomen als er nog weinig sporen staan. Tegen de tijd dat Maik en Rob er zijn ligt alles er al heel anders bij en kan dat ineens heel eenvoudig zijn. Of toch niet. Later meer!

Verbinding Special stage
384 km 375 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
54 277 Willems / Van Pelt 11:25:00 09:25:00

Om ons zelf live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.