15 januari 2020

Geen vliegschaamte

Vandaag een bijzondere tiende etappe. Het eerste deel bestond uit snelle duinen, met merendeel ronde afdalingen maar zo nu en dan een hele steile. Opassen dus, want als je dat niet ziet ga je of rollen of vliegen. Het was vaak moeilijk te zien met als consequentie dat veel auto's gerold of erger zijn. Zie hieronder een paar filmpjes van andere deelnemers. Eerste is een Hilux met de Nederlandse Bert Heskes als navigator. Beiden naar het hospitaal en uit de rally. De tweede is oud Formule 1 coureur Alonso, die kon zijn weg wel vervolgen maar had veel schade opgelopen wat je helemaal niet wilt in zo'n marathonetappe. Die rijdt de komende anderhalve dag zonder voorruit (al zullen de Toyota snelle assistentietrucks misschien gewoon een nieuwe voorruitje erin zetten vanavond). Voor de fabrieksteams is een marathonetappe toch anders dan voor ons.

Ook bij de motoren veel valpartijen en dus zoveel werk voor de helikopters dat het tweede deel om veiligheidsredenen geannuleerd werd. Maik en Rob hebben geen risico's genomen, behoudend gereden en dat levert een 36e tijd op en een 31e in het totaalklassement. Morgen staat er een schitterende duinenetappe op de planning, 379 km tegen de klok en ook nog eens 300 km verbinding dus weer geen zielige dag. We verheugen ons op de duinen!

 

14 januari 2020

Etappe 10: Haradh > Shubaytah

[update 19:00] Tegen alle verwachtingen in was het dan toch een korte etappe vandaag. Niet omdat we het verkeerd hadden ingeschat, maar omdat een groot deel is afgelast. Er gingen ook zoveel mensen de mist in in het eerste deel dat de organisatie niet genoeg hulptroepen beschikbaar had om iedereen te helpen. WP4 werd vandaag het eindstation, de overige kilometers werden over de weg afgelegd naar het marathonbivak.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
37 359 WILLEMS (NLD) 02:42:33 + 00:38:50

Het eerste deel van de marathonetappe vandaag. Geen fatsoenlijk onderhoud vanavond, Maik en Rob kunnen niet meer repareren dan wat ze achterin de Hilux mee kunnen nemen. En dan ook nog eens 534 km te sturen dus voldoende mogelijkheden om kapot te rijden. Maik en Rob hebben tot nu toe laten zien dat ze goed voor de auto kunnen zorgen en dan zou er geen probleem moeten zijn. 

Tegelijk lijkt het erop dat morgen dan toch de dag gaat worden waar iedereen een beetje bang voor is. Enorm lang, zelfs voor de toppers. Dus met grote kans om veel tijd te verliezen. Grote duinensecties in het begin en eind van de etappe gaan hier zeker een rol in spelen. Maar, belangrijk om ook niets mee te maken. Als je rolt, of lang vast komt te zitten, is er geen assistentieteam om te helpen. Maar Maik en Rob zijn wel wat gewend, als het loopt zoals het hoort parkeren ze de Hilux in het marathonbivak en hoeft er eigenlijk niets te gebeuren. Morgen zien we hoe het echt is gegaan.

Verbinding Special stage
74 km 534 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
38 359 Willems / Van Pelt 09:31:30 07:31:30

Om ons zelf live te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina